Preizkusna verzija Office 2010


Novosti verzije 2010

Ker je bila zgodnja razvojna različica Pisarne 2010 spomladi že na voljo, so nekatere lastnosti novega paketa znane, čeprav je Microsoft tokrat objavil nove podrobnosti. Office 2010 bo tako prvič na voljo tudi v 64-bitni izvedbi, niso bistveno spreminjali uporabniškega vmesnika (zasnovanega na orodjarnah "ribbon"), ampak zdaj so ga dobili tudi programi, ki nove orodjarne niso imeli: Outook, OneNote in celo SharePoint. Prav tako so ohranili XML zapis datotek iz paketa Office 2007. Nekoliko pa so spremenili glavno "Office" tipke v menuju, ki zdaj pod imenom "Backstage View" bolj nazorno ponuja možnosti uporabniku, na primer pri določitvi tiskalnika ali shranjevanju dokumentu.

Word je po novem dobil nove grafične učinke, podedovane iz nedavno ukinjenega paketa Digital Image Suite. Zanimiv je nova funkcija predogleda pri lepljenju (paste), kjer lahko vidimo učinke v dokumentu preden dejansko izvedemo operacijo. Excel je dobil nove mini grafikone Sparklines, ki so tako majhni, da jih lahko vključimo v posamezno celico preglednice. PowerPoint ima odslej vgrajen urejevalnik video posnetkov, prav tako pa lahko iz predstavitve preprosto ustvarimo video, vključno z zvočnimi zapiski oziroma razlago predstavitve. Povrh vsega lahko v predstavitve zdaj preprosto ugnezdimo spletne video posnetke, denimo take iz servisa YouTube.

Najbolj cenjena novosti pri novem Outlooku bo nov pogled, v katerem lažje spremljamo pogovore na posamezno temo, podobno kot to že omogoča konkurenčni Google Gmail. Po drugi strani pa lahko uporabnik z enim pritiskom na gumb odstrani prikaz vseh sporočil na temo, ki ga ne zanima. Funkcija MailTips pa lahko uporabnika opozarja akcijah, ki so morda napake, na primer odgovarjanju zelo veliki skupini naslovnikov. Side Notes je nova funkcija programa OneNote, ki omogoča da zapiske preprosto vnašamo, med tem ko delamo z enim od ostalih programov paketa Office.

Med najbolj pričakovanimi novostmi so bile tudi spletne različice pisarniških programov Word, Excel, PowerPoint in OneNote. Microsoft je sicer javno prikazal njihovo delovanje, vendar so preizkus za uporabnike prestavili za nedoločen čas, predvidoma v letošnjo jesen. Med zanimivimi novostmi je predvsem dejstvo, da spletne različice delujejo brezhibno tudi v konkurenčnih brskalnikih, kot sta Firefox in Safari. Spletne različice bodo za domačo rabo brezplačne za uporabnike z računom Windows Live. Poslovni uporabniki bodo lahko uporabljali lastne različice spletnih odjemalcev, ki jih bo mogoče namestiti na strežnik SharePoint. Njihova uporaba bo brezplačna za licenčne uporabnike paketa Office. Za zdaj pa še ni jasno, ali bodo različice za domačo in poslovno rabo različne.

Microsoft bo tudi nekoliko poenostavil in zmanjšal število različic paketa Office. Za domačo rabo bodo na voljo tri: Office Home and Student, ki premore OneNote, Word, Excel in PowerPoint; Office Home and Business, ki k temu dodaja Outlook, največja pa je Office Professional, ki šteje še Access in Publisher.

Na poslovni strani so tu osnovni paket (ki bo tudi osnova za količinske pogodbe) Office Standard z Wordom, Excelom, PowerPointom, Outlookom ter dvema novostma: Publisherjem in programom OneNote. Popolnejša različica bo nosila oznako Professional Plus in bo dodatno vsebovala Access, InfoPath, SharePoint Workspace (doslej Groove) ter odjemalca Office Communicator. Cene ta hip še niso znane.

Več informacij najdete na: http://www.microsoft.com/Office2010


FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

Cisco partnerstvo

ARNE je Cisco Premier Certified Partner in ima že več kot desetletje partnerski odnos z vodilnim svetovnim proizvajalcem komunikacijske opreme, Cisco Systems.

HP partnerstvo

ARNE je HP Preferred Partner 2013, kar nam omogoča dostop do najnovejših HP tehnologij in orodij ter neposredni dostop do HP-jevih strokovnjakov.

Microsoft partnerstvo

ARNE je Microsoft Silver Partner 2013 za področja Desktop, Server Platform in Midmarket Solution Provider.

Poleg zgoraj naštetih specializacij smo dodatno še Microsoft Small Bussiness Specialist.

Citrix partnerstvo

Podjetje ARNE d.o.o. je Citrix Silver Solution Adviser Partner. Za vas imamo že pripravljene Citrixove rešitve.

JoomShaper